plaatje is http://www.maryamma.nl/images/background/daypage.jpg css = day_css.php Tips voor het kopen van een djembe

Djembe kopen

Er zijn zoveel verschillende djembes in omloop dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Het best kun je een instrument aanschaffen uit een Malinke land zoals Guinee, Ivoorkust en Mali, maar ook uit Senegal komen goede djembes. Vroeger liet men het hout minstens een jaar drogen, nu worden er vaak (door de toenemende vraag )djembes gehakt uit te vochtig hout waardoor er bij droging scheuren ontstaan. Geen enkele djembe klinkt hetzelfd, kies de klank waar jezelf een goed gevoel bij hebt. Ook de houtsoort is van invloed op de klank

Het touw.

Het touw moet 4 tot 5 mm dik zijn en rond, zonder rafels of zwakke plekken. Keflar en Dynema zijn de beste touwsoorten. Kijk ook of er niet ergens midden in het touw twee stukken aan elkaar geknoopt zijn. Dat kan problemen geven bij het aanspannen van de djembe. De vertikale bespanning moet mooi recht over de ketel lopen. Als je de touwen makkelijk van de ketel af kunt trekken is de bespanning te slap. Zo ook als je het vel zonder veel moeite kunt indrukken.

De rand.

De rand moet mooi afgerond zijn zonder scheuren of barsten en niet te dun of te scherp. Als de rand scherp of onregelmatig is is dat pijnlijk aan je handen en kan het vel beschadigen. De ringen mogen niet gelijk liggen met de bovenkant van de rand. Ook mogen de ringen niet te ver onder de rand zitten, dit is sowieso niet mooi om te zien en je kunt ook niet verder aanspannen. Het aantal knopen moeten er ongeveer 25 dit maakt het mogelijk de djembe geleidelijk te stemmen.

De ketel.

Alles kan vervangen worden...behalve de ketel !! De ketel is het instrument, besteed hier veel aandacht aan. Hij moet symetrisch zijn, niet ovaal. Een donkere plek kan een met vulmiddel gecamoufleerde scheur zijn. Let op knoesten, die kunnen er uitvallen. Het hout mag niet uitgedroogd zijn. De ketel mag een beetje vettig aanvoelen, teken dat de ketel goed geolied (lijnolie of palmolie) is. Controleer op kleine gaatjes waar zaagsel uitkomt..houtworm !!

De ringen.

De ringen moeten goed aansluiten rond de ketel, bekleed zijn met stof en niet ruw of roestig zijn. Controleer ook de lasnaden op zwakke plekken. Pas op dat de buiten ring niet over de binnenring getrokken kan worden. Vergeet ook niet de onderste ring te controleren.

De binnenkant.

Aan de binnenkant mogen geen splinters en grof hakwerk te zien zijn. Dit duidt altijd op een snel en onzorgvuldig gehakte djembe. Een volkomen gladde binnenkant duidt op een machine gedraaide djembe en dat heeft soms een negatieve invloed op de klank. Het gewicht van de djembe bijvookeur middel tot zwaar. De lichte djembes zijn gemaakt van houtsoorten die ongeschikt zijn voor een djembe.

Het vel.

Het vel mag geen gaatjes scheurtjes of zwakke of dunne plekken hebben. Dit kun je controleren door de djembe tegen het licht te houden en van binnen uit te kijken of er zwakke plekken inzitten. Deze zijn te zien als lichtere plekken in het vel. Het vel moet gemiddeld tot dik zijn. De rugtekening van het vel moet netjes over het midden van het speelvlak lopen. Kijk of er tussen het vel en de ringen geen beestjes zitten. Ruikt het vel heel sterk? Je hebt dan te maken met het vel van een mannelijke (bok) geit. Hecht echter niet teveel waarde aan het vel, dat kan vervangen worden.

De diameter.

30 tot 35 cm doorsnede. Meet de diameter op verschillende plaatsen om te kijken of de djembe rond is.

Het oog wil ook wat!
Bedenk echter wel,het is de buitenkant van de djembe die je ziet
maar het is de binnenkant die je hoort !


sendpic